Torpas historia
I slutet av 1300-talet ägdes Torpa gård av riddaren Erik Nilsson Torpa gård som ärvdes av hans dotter Kristina Eriksdotter. Hon gifte sig 1405 med Bengt Thomasson-Pipa, som sålde gården till riksrådet Abraham Brodersson, som i sin tur överlät den till Gudhems kloster. Vid Gustav Vasas reformation c:a 1530 tillföll gården Kronan. På 1860-talet köptes Torpa av överstelöjtnant Berndt Gustaf Strömman (1832-1913), som var chef för Vartofta kompani.
Torpas huvudbyggnad, corps-de-logi, byggdes om 1921-1922 efter ritningar av Lars Israel Wahlman, en av sin tids största arkitekter. Det blå taket tillkom senare. Idag bedrivs bland annat verksamhet inom häst- och besöksnäring Torpa.
Torpa Ängar
Ängen och hagen med sina grova ekar är ett stycke levande kulturhistoria och en värdefull genbank för utrotningshotade växter, djur och insekter. Floran är rik med en blandning av både vilda arter och örter som en lång tids kulturpåverkan har fört in.
Torpa bedriver en natur- och kulturvårdsinriktad skötsel för att återskapa och bevara betesmarker och därmed bidra till att uppnå våra svenska miljömål. Ambitionen är att kombinera en hög produktion av näringsriktigt bete med höga naturvärden för besökare.
Betesmarkerna binder vatten och minskar risken för översvämning. Permanenta gräsmarker lagrar dessutom mycket kol – mycket mer än åkrar och ibland lika mycket som skogsmark.
Målsättningen är att bedriva en långsiktig verksamhet som tar hänsyn till både ekonomiska, sociala och miljömässiga värden.
Torpasjön
Torpasjön är nyligen restaurerad med syfte att skapa förutsättningar för att bevara och förstärka biologisk mångfald, förbättrad vattenkvalitet och att gynna fågellivet. Samtidigt som miljönytta skapas även en plats för rekreation; konstinspiration, fågelskådning och skridskoåkning, eller bara mys vid vattnet.
Våtmarken renar både kväve och fosfor och fungerar som ett naturligt reningsverk och minskar övergödning i nedströms vattendrag. Genom att hålla kvar vatten i området och få ett ökat vattentryck bildas mer grundvatten. Torrlagda marker, som detta tidigare var, utgör en betydande del av Sveriges klimatgasutsläpp. Genom att blötlägga området stoppas denna avgång.
Torpa Energi
Torpa Energi producerar solenergi för minskad klimatpåverkan genom energiomställning med energieffektivisering, produktion och konsumtion av förnybar energi med solcellsanläggning. För en hållbar miljö och ett hållbart företagande.
Solenergi är en förnybar energikälla som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter och räknas till det som kallas hållbar utveckling. Hållbar utveckling handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och övriga ekosystems produktionsförmåga och att minska den negativa påverkan på naturen och människors hälsa.
Förutsättningar skapas för friluftsliv och rekreation som syftar till att stärka området som en spännande destination för nationella och internationella besökare.
Torpa By
Den dominerande byggnaden är Torpas mangårdsbyggnad, byggd efter ritningar av Lars Israel Wahlman. Mangården är idag privat bostad, liksom Trädgårdsmästarbostaden, Förvaltarbostaden, Förmansbostaden och Röda längan.
I mangårdens Flygelbyggnad och del av Röda Längan erbjuds bokningsbart boende och kurs/mötesrum.
Flygeln är renoverad till ett modernt och bekvämt boende på 130 kvm med 8 bäddar fördelade på 3 sovrum. Inrett med förädlade och renoverade möbler – återbruk som ett klimatsmart sätt att bidra till en hållbar utveckling. Sällskapsrummet är inrett under taknocken med synliga bevarade takstolar.
Röda längans kurs/mötesrum har en braskamin för mysiga stunder vid brasan.
Förutsättningar skapas för natur-, kultur- och landsbygdsturism och samverkan för att skapa diversifiering och nya jobb på landsbygden.
Har du några andra frågor?
Välkommen att kontakta oss!
Ridderströms Fastigheter bedriver värdebevarande förvaltning och värdeskapande fastighets utveckling med inriktning på attraktiva och unika miljöer. Verksamheten omfattar verksamhetslokaler, hyreshus och bostäder för korttidsuthyrning samt projektering av nya objekt. Med målsättning att erbjuda fastigheter som tillgodoser de flesta önskemål i kombination med en effektiv och tillförlitlig förvaltning.
För våra miljöinvesteringar och investeringar i landsbygdsprogrammet erhåller vi stöd från EU.